menu menu

Stand van zaken stadhuis

4 februari 2021
Stand van zaken stadhuis

Sinds september 2018 is de gemeente in juridisch gevecht met diverse aannemers en opdrachtgevers. Tijdens de bouw van het outlet center is destijds een grote berg granulaat achter de westelijke vleugel van het voormalige raadhuis in Halfweg gestort.

Hierdoor zijn heipalen onder dit deel van het pand verschoven en sommige zijn gebroken. De fundering van de rechterzijde van het pand is daardoor verzakt. Tot nu toe is nog steeds niet duidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. De gemeente komt er met de partijen niet uit en daarom is een gang naar de rechter een logische, volgende stap.

De rechter moet bepalen wie de gemeente hiervoor aansprakelijk kan stellen, zodat eindelijk kan worden overgegaan tot herstel waarna de schade verhaald kan worden. In het beschadigde deel bevonden zich voorheen de balies van burgerzaken. Deze balies zijn nu verplaatst en sinds juli 2019 geopend.

 

In het beschadigde deel (links op de foto) had de Stichting Historisch Halfweg ook de beschikking over een vergader- en opslagruimte. Die ruimte mag tot op heden niet worden betreden wegens instortingsgevaar. In die ruimte bevinden zich vele waardevolle etsen, tekeningen en foto’s. De stichting heeft nog steeds geen vervangend onderkomen gevonden voor haar spullen en vergaderingen.

Hopelijk zal de rechter binnen niet al te lange tijd tot een uitspraak komen, zodat dit conflict dat zich nu al twee-en-een-half jaar voortsleept tot een einde gebracht kan worden.

(tekst: Saskia Vreeswijk, foto's: Peter Vreeswijk en Leo Kranenburg)