menu menu

Raadhuis

Het raadhuis van Halfweg

Op 21 mei 1904 besloot de gemeenteraad van Haarlemmerliede c.a. tot de bouw van een raadhuis met secretarie. Tot die tijd waren raadskamer en secretarie gescheiden. De oude raadskamers bevonden zich aan de Liede en de secretarie bevond zich in Haarlem. Door de komst van de tram tussen Haarlem en Amsterdam werd Halfweg voor alle inwoners van de gemeente goed bereikbaar. De tram ging bovendien zó dicht langs het café waar de oude raadskamers waren, dat goed parkeren van de koetsen van raadsleden en trouwlustige paren niet meer mogelijk was. Burgemeester Teding van Berkhout was er een groot voorstander van om een architect in te schakelen, hoewel gemeenteopzichter H.A. de Graaff herhaaldelijk betoogde dat ook hij een goed en degelijk gebouw kon ontwerpen. De burgemeester kreeg zijn zin en de Haarlemse architect Jacob London werd voor de bouw aangezocht. Als aannemer trad de Halfwegse firma J.A. Kaub op.
Aanvankelijk werden de plannen van de architect verworpen, omdat de voorziene bouwkosten veel te hoog waren. De architect werd ontslagen en er werden plannen gemaakt om een ander raadhuis na te bouwen. Na heftige discussies werd toch besloten te bouwen volgens de tekeningen van architect London. Twee jaar na het eerste besluit om een raadhuis te bouwen, werd op 30 april 1906 het nieuwe raadhuis geopend.
Een kleine kopie van het raadhuis werd een paar jaar later door de architect J. van den Ban ontworpen als havenkantoor bij de suikerfabriek. Vanuit dit havenkantoor werd de aanvoer van suikerbieten via de Ringvaart gecontroleerd.
Opmerkelijk is dat ook buiten de gemeentegrenzen het raadhuis bijzonder werd gevonden, het werd zelfs nagebouwd. In 1908 werd de tekening van het raadhuis van Halfweg door de gemeenteopzichter van Oostvoorne overgenomen en het Halfwegse raadhuis werd op dit Zuid-Hollandse eiland nagebouwd. Op basis van zijn ontwerp van het raadhuis in Halfweg kreeg de architect London ook de opdracht om het raadhuis in Wijk aan Zee te bouwen.
In de loop der jaren is een aantal verbouwingen aan het raadhuis gedaan. Oorspronkelijk waren de secretarie en de raadskamers op de eerste verdieping. Op de begane grond bevonden zich politiecellen, ruimte voor de brandspuit en het huis van de veldwachter. Uiteindelijk nam de secretarie het hele raadhuis in beslag en verdwenen de andere taken.
In de jaren zeventig moest de gemeentesecretarie worden uitgebreid. Aan de achterzijde van het raadhuis werd een uitbouw gemaakt. Op 26 juni 1978 werd dit nieuwe gedeelte van het raadhuis in gebruik genomen. Toch was het raadhuis ook daarna weer snel te klein. Daarom werd deze uitbouw in 1992 gesloopt en vervangen door de nu bestaande uitbouw, ontworpen door de architecten D. en Th. Van Maanen uit Noordwijk. Hetzelfde architectenbureau ontwierp de uitbreiding aan de linkerachterzijde van het raadhuis.
In juli 2000 is het raadhuis geplaatst op de rijksmonumentenlijst. Het plan van burgemeester Teding van Berkhout voor een mooi raadhuis is hiermee werkelijkheid geworden.

Raadhuis in 1908

Bron: Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, W.E. Meiboom, 22 augustus 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het raadhuis in 2018, nu service centrum gemeente Haarlemmermeer (foto gemeente Haarlemmermeer)