menu menu

Bevrijdingsdag '45. hoek Oranje Nassaustraat met Haarlemmerweg

5 mei 2017
Bevrijdingsdag '45. hoek Oranje Nassaustraat met Haarlemmerweg

Herkent u de mensen op deze beelden ? Klik op de link

De beelden zijn gemaakt door de Canadese bevrijders in de meidagen van 1945. Hun intocht vanuit Amsterdam werd - zoals uit de beelden blijkt - in Halfweg met veel gejuich en enthousiasme ontvangen.

Op de hoek van de Oranje Nassuastraat en de Amsterdamsestraatweg waren veel mensen samengestroomd. Veel gezichten van inwoners van ons dorp zijn goed te zien, maar wie herkent ze nog? Zoals de man die zijn hoed afneemt en uitgebreid groet naar de camera, de koster van de katholieke kerk: Willem Doeven (rechts op het fotootje).

In het tweede deel is de achterzijde van de woningen aan de Dubbele Buurt te zien en een schuur die al in de jaren 50 van de vorige eeuw is afgebroken. Op die plek ligt nu een fiets- en voetgangersbrug over de trekvaart.
In het begin van de film zijn de restanten te zien van het door de Duitsers in brand gestoken huizenblok aan de Min. Cort van der Lindenstraat en is de achterzijde van de woningen aan de Julianastraat te zien.

Dorothe en Ria Lucke hebben hun ouders herkend op het filmpje

Piet Lucke, 22 jaar

en Door Smit, 23 jaar (rechts op de foto).

-----

Deze filmfragmenten zijn afkomstig uit het beeldarchief van "Beeld en Geluid" en zijn voor een deel ook te zien in deel 1 van de op de televisie uitgezonden documentaire "Na de bevrijding".

Herkent u iemand of weet u meer te vertellen over deze beelden? Deel die kennis met ons en stuur een e-mail naar info@historischhalfweg.nl of rdos@planet.nl.