menu menu

Geslaagde historische wandeling Halfweg-Oost van 16 april 2023

23 april 2023
Geslaagde historische wandeling Halfweg-Oost van 16 april 2023

De belangstelling voor onze eerste wandeling van dit jaar was erg groot. Zo’n 40 deelnemers verzamelden zich tussen 12.00 uur en 12.30 uur in de OLVG-kerk in Halfweg en werden met koffie en thee ontvangen. Henny Terwijn was onze gastvrouw/spreker en vertelde met foto’s en een korte film over de geschiedenis van de rooms-katholieke kerken in onze omgeving en over de halvering en metamorfose die de huidige rooms-katholieke kerk heeft ondergaan. Zij kreeg een luid applaus van de geïnteresseerde aanwezigen.

Daarna werd de groep in tweeën gedeeld. De eerste groep o.l.v. gids André van der Veen liep de wandeling - tegen de klok in - langs en door de geschiedenis van Halfweg-Oost. De tweede groep o.l.v. gids Leo Kranenburg liep deze wandeling met de klok mee.

Bij de voormalige grootste ijsbaan van Nederland (van 1932 tot ca 1944; 22.000 m2 groot) kwamen de groepen elkaar tegen. (Bij dit overzicht ook nog een foto van het IJsbaangebouw, dit ontbrak helaas in de fotomappen, waarmee de gidsen het verhaal van de geschiedenis van Halfweg-Oost illustreerden). Het gebouw zelf is in de Tweede Wereldoorlog verkocht aan de Duitsers en afgebroken voor het hout dat nodig voor de bouw van de Atlantikwall langs de kust van de Noordzee. Hiermee kwam ook een eind aan de ijsbaan, temeer daar de voor het veen afgegraven Eendrachtpolder werd ingepolderd voor de landbouw. Nu is het gebied een onderdeel van de Tuinen van West en is het opnieuw een grote waterpartij én vogelparadijs geworden, alleen ontbreken nu de strenge winters. Dit en vele andere historische feiten werden tijdens de wandeling besproken, zoals de Mientesluis, café ‘het Stuivertje’, de Keizerskroon, het pontje om naar de kerk te komen, de tramcentrale/remise enz.

Een belangrijk onderdeel van de wandelingen is de interactie tussen de gidsen en de deelnemers. Hier komen vaak bijzondere verhalen uit voort. Bijzondere deelnemers waren deze dag dhr. Faas (van de molen van Faas aan de Zwanenburgerdijk) en dhr. Kroon (van café Kroon aan het Dr. Baumannplein). Dit maakt deze wandeling tot een bijzondere ervaring voor beide gidsen en verbreedt de kennis van de geschiedenis van Halfweg voor alle deelnemers! Kortom, het waren weer geslaagde wandelingen!

Onze volgende wandeling wordt gehouden op 10 juni. Deze zal gaan door het centrum van Halfweg. Daar zijn vele mooie historische plekken en gebouwen: van een voormalig badhuis tot de prachtige protestantse kerk.

 

2 reacties van deelnemers

Gerda Dalhuijsen: De wandeling met de groep historisch Halfweg Zwanenburg was zeer interessant. De aanvang was in de katholieke kerk waar wij een lezing in woord en beeld kregen over historische geschiedenis van deze kerk. Tevens een filmverslag over de verbouw hoe de kerk werd ingekort. Daarna startte de wandeling. Bedankt medewerkers voor deze indrukwekkende rondleiding.

Ruud Hoorn: Het was een prachtige wandeling. Organisatoren bedankt!

Foto’s van Lia Sloot, Ria Winters en Gerda Dalhuijsen.

IJsbaangebouw: 1937 12 okt. fotograaf J. van Eck  Beeldarchief Amsterdam

Electrische centrale tram: 1905 Beeldcollectie van het Historisch Archief Haarlemmermeer/Beeldbank Noord-Hollands archief

23 april 2023, Leo Kranenburg