menu menu

Spaarndammerdijk en Afstandspalen

3 februari 2022
Spaarndammerdijk en Afstandspalen

Het grootste monument in onze omgeving is de Spaarndammerdijk. Oorspronkelijk liep deze van Santpoort tot aan Amsterdam. Veel is verdwenen onder het zand van het Westelijk Havengebied, maar er is nog steeds een groot stuk originele dijk uit 1421 zichtbaar.                                                                       

                                      De Spaarndammerdijk in 1745 (deel van een kaart van Rijnland)

 

 

Eigenlijk is de dijk niet één monument, maar een verzameling van allerlei monumenten uit verschillende tijden. Neem alleen al de Rijnlandse Afstandspalen die er 160 jaar geleden werden geplaatst om het onderhoud en de dijkbewaking te kunnen regelen. 

 

Deze historische dijk wordt momenteel voorzien van een nieuw wegdek. 

(Foto Wim Koelman, zie ook: https://dijk.dorpsvereniging.nl/renovatie/

 

Voorafgaand aan die renovatie van de Spaarndammerdijk hebben de Dorpsvereniging Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de Historische Werkgroep Spaarndam de toestand en plaats van die oude Rijnlandse Afstandspalen opgemeten en gedocumenteerd.

   Rijnlandse Afstandspaal 8,0 (foto Leo Kranenburg)

 

 

Tijdens dat werk kwamen ze veel meer tegen. Paaltjes van de eerste elektriciteitskabel tussen Amsterdam en Haarlem die er in 1927 was gelegd. Ook grenspalen van de Stelling van Amsterdam, stenen beren en een historische boom. Er stonden ook verdedigingswerken op de dijk, al voordat de Stelling van Amsterdam bestond. Alles bij elkaar is er veel meer te beleven dan je zou verwachten.

Om al die verzamelde gegevens te kunnen delen, heeft de Dorpsvereniging een website gemaakt waar dit alles op staat, zodat iedereen er kennis van kan nemen. Stichting Historisch Halfweg heeft geholpen met het controleren van die gegevens. 

Blader het eens door op www.spaarndammerdijk.nl