menu menu

Stoomgemaal 'Monument van het jaar' 2020

16 september 2020
Stoomgemaal 'Monument van het jaar' 2020

Stoomgemaal 'Monument van het jaar' 2020 in de Gemeente Haarlemmermeer.

HALFWEG - Donderdag 10 september jl. werd voor de zesde maal het monument van het jaar voor de gemeente Haarlemmermeer uitgeroepen. Op deze middag benoemde wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) het stoomgemaal in Halfweg officieel tot 'Monument van het jaar'. Met de verkiezing tot 'Monument van het jaar' wil het gemeentebestuur meer aandacht vestigen op het bijzondere culturele erfgoed in Haarlemmermeer. Ook zoekt de gemeente aansluiting bij de landelijke Open Monumentendag, jaarlijks in het tweede weekend van september.

Wethouder Ruigrok: 'Op één stem na is er dit jaar maar liefst 1700 keer gestemd! Dat vind ik fantastisch. Op die manier geven we samen steeds meer betekenis aan de eretitel 'Monument van het jaar'. Op naar 2500 stemmen in 2021!'

Net als voorgaande jaren heeft de erfgoedcommissie ook dit jaar drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag. Dit jaar is dat ‘leermonument’. Want van ieder monument kun je iets leren. De genomineerden zijn de Landbouwschool in Hoofddorp, de Margaretha’s hoeve in Nieuw-Vennep en het stoomgemaal in Halfweg. Sommige monumenten hebben of hadden een leerfunctie. Andere monumenten vertellen verhalen uit het verleden: lessen over de geschiedenis en de identiteit van Haarlemmermeer. Haarlemmermeer kent prachtig erfgoed. 'Erfgoed is een zaak van mensen. Mensen van vroeger, mensen van nu, mensen van later. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen kan genieten van ons erfgoed en toegang heeft tot het fascinerende verhaal van Haarlemmermeer. Een verhaal waar je trots en verbondenheid aan kunt ontlenen' aldus wethouder Ruigrok.

Het stoomgemaal in Halfweg heeft een belangrijke rol gespeeld in het droogleggen van ‘het Haarlemmermeer’ tussen 1849 en 1852. Het stoomgemaal is een van de vier boezemgemalen. Het is ook een museum waar veel te leren is over de waterhuishouding in de polder.

Na de prijsuitreiking kreeg bestuurslid Peter van Capelle van Stichting Vrienden Stoomgemaal, nog het woord en bedankte de jury en uiteraard alle stemmers op het stoomgemaal. Voor leden is het stoomgemaal dit weekend tijdens de open monumentendagen toegankelijk, met inachtneming van de Corona maatregelen.

 

Bron: Westerpost

Foto's: Peter Vreeswijk