menu menu

Zwanen “gekroond” bij Gemeenlandshuis Zwanenburg

27 januari 2023
Zwanen “gekroond” bij Gemeenlandshuis  Zwanenburg

Wethouder Marja Ruigrok heeft op 23 december 2022 het kroontje op één van de zwanen van Gemeenlandshuis Zwanenburg teruggebracht. Na een grondige renovatie is het terugzetten van de kroon symbolisch voor de afronding van dit project. Zij deed dit zij samen met Luigi Prins, eigenaar van vastgoedbedrijf Cobraspen, tevens eigenaar van Sugar City. Zij deden dit in aanwezigheid van onder andere leden van de erfgoedcommissie, Stichting Historisch Halfweg, Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg en Vrienden van het Stoomgemaal. Uiteraard was ook de architect van de renovatie aanwezig. Het Gemeenlandshuis Swanenburg, voormalig onderkomen van het hoogheemraadschap van Rijnland, wordt in de volksmond “Kasteel Zwanenburg” genoemd (aldus Cobraspen). In de loop van de geschiedenis is het deel uit gaan maken van het voormalige suikerfabriek complex. 

 

Oud en Nieuw

“Als ik aan Zwanenburg denk, dan denk ik aan het thema oud en nieuw, zo toepasselijk in deze tijd van het jaar”, vertelde de wethouder. “Twintig jaar geleden rijdend van Haarlem naar Amsterdam kwam je langs het dubbeldorp Halfweg en Zwanenburg met het stoomgemaal en de grote imposante suikerfabriek met silo’s en een gebouw met heldhaftige wapenschilden op de voorgevel. Nu is dat nog steeds zo, zij het dat er inmiddels een spoorwegstation en een outlet-center zijn verschenen. “Met de gerenoveerde voorgevel van het Gemeenlandshuis krijgen Halfweg en de gemeente Haarlemmermeer er een prachtig pronkstuk van cultureel erfgoed bij en dat is iets waar we in onze gemeente buitengewoon trots op zijn”, zo besloot Ruigrok haar speech.

 

  Onthulling

  Daarna vond de feitelijke onthulling van de gerenoveerde zwanen plaats. Ruigrok en Prins klommen daarvoor in een kleine hoogwerker waarna Ruigrok het kroontje op een van de zwanen zette. Nogmaals de kroon op het werk van een prachtig gerenoveerde gevel, waarbij alle wapenschilden van het Hoogheemraadschap en de toenmalige Dijkgraven in ere zijn hersteld in hun oorspronkelijke kleuren.

 

 

 

 

Tekst: Saskia Vreeswijk

Foto's: Peter Vreeswijk

                                                                  Tekening Gemeenlandshuis - situatie in 1728

                                                                   (bron: Noord-Hollands Beeldarchief)