menu menu

De scheepswerf van Hoeksema langs de Ringvaart

19 juli 2023
De scheepswerf van Hoeksema langs de Ringvaart

‘Voor de Tweede Wereldoorlog was hier de scheepswerf van mijn vader’, vertelt Henk Hoeksema (88 jaar) tijdens de onlangs gehouden historische wandeling.

 

 

 

 

We staan in Halfweg voor de Ireneflat langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer.


Henk (op de foto zittend op de bank) vertelt verder:

‘Mijn grootvader Abraham Hoeksema en zijn broer Jarig Hoeksema, beiden scheepsbouwmeester en werkzaam bij scheepswerf Amels in Makkum kwamen naar Halfweg en betrokken in 1896 ieder een huisje op de scheepswerf die op dat moment te huur stond wegens een faillissement. 
In 1898 kwam de scheepswerf in eigendom van beide broers. 
In die tijd was er ook al transport over het water en de klandizie bestond voornamelijk uit onderhoud en reparatie aan de vaartuigen van toen. 

In 1901 werd mijn vader geboren. Hij werd al op z’n 13e wees omdat zijn beide ouders kwamen te overlijden. Verder werd hij opgevoed door z’n oom Jarig. Mijn vader was een man met “gouden handen” want toen hij 16 jaar was bouwde hij z’n eerste roeiboot. Hij was van alle markten thuis. 
Hij stond bekend als de beste schaatsenslijper van het dorp. 
In de werkplaatsen van stoomgemaal Rijnland maakt hij nieuwe sluisdeuren voor de plaatselijke sluizen. 

Laat in de jaren dertig kwam de toenmalige wethouder, Piet van Essen, een klasgenoot van hem met de gemeenteplannen om het bedrijf te onteigenen. 
Het bedrijf raakte in verval omdat uitbreiding of nieuwbouw niet meer mogelijk was. 

Na bijna 30 jaar was het zover. Er kwam door sloop een einde aan de bootwerf en een schilderachtig stukje ringvaartoever’.

Op de luchtfoto (van vlak na de oorlog terwijl de 'Nieuwe' brug in aanbouw is) ziet u voor de werf een roeibootje naar de overkant, Zwanenburg, varen. Dat was Henks moeder die boodschappen ging doen.
De scheepswerf werd ook wel de Vlijt genoemd. Na de bouw van de Ireneflat in 1963 werden de werf en het woonhuis afgebroken.

zie ook https://www.historischhalfweg.nl/nieuws/bijzondere-wandeling-halfweg-centrum-op-10-juni-2023